Ден на розовата фланелка

НОВИНИВсяка година последната сряда на февруари се отбелязва като Световен ден за борба с тормоза в училище. Той е познат също като “Ден на розовата фланелка”. Участниците носят розово, за да символизират своята позиция на неприемане на тормоза в училище. На 27 февруари решихме да се включим в отбелязването му, за да покажем ясно нашата позиция: „Искаме училище без насилие”.
Учениците от Ученическия съвет разгласиха във всички класове за инициативата. Класните ръководители на първи, втори, трети и четвърти класове се подготвиха с различни материали, за да могат малките ученици да покажат своите идеи, свързани с тормоза, агресията и насилието в училище. Деветокласници подготвиха материали и изработиха табло „Училище без насилие”.
Като партньори потърсихме Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни – Хисаря, Районно управление полиция – Хисаря и отдел „Закрила на детето”. Те се включиха с желание в инициативата на училището и на 27 февруари заедно казахме „НЕ на тормоза, агресията и насилието”.
Още в началото на деня ученици и учители закачихме розови сърца, за да покажем своята позиция. В 10,15 часа се събрахме всички, за да чуем историята на този ден.
Призиви към учениците за противопоставяне на тормоза в училище отправиха Иванка Сакутова – директор на училището и Асен Сурчев – заместник кмет и председател на Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни – Хисаря.
Учениците пригласяха на малките ни певици, които припомниха, че „…човек се ражда с вик за близост” и призоваха „…направете място за дете, направете място за любов” .
Вили Пашкулова – председател на Ученическия съвет-запозна присъстващите с историята на този ден. Тя обясни, че всичко започва като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада.
Тогава събитието е организирано от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици са се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл на училище облечен с розово поло, докарвайки го до плач.
На следващия ден споменатите по-горе двама ученици решили да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик.
Тази тяхна инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища чрез sms-и, емейли, както и след публикации в печатните медии и предавания по телевизията.
През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява 27 февруари за ден срещу тормоза в училище. На следващата година на 25 февруари също много ученици честват този ден, идвайки в училище по розови тениски и други розови дрехи, на които пише “Тормозът спира тук” и „Ден на розовата фланелка”.
Скоро тази инициатива на канадските ученици се подема от хиляди училища по целия свят и през 2011 г. около 1 млн. ученици от над 25 страни честват този ден. През миналата година за първи път е отбелязана от няколко училища в България.
Председателят на Ученическия съвет сподели коя е причината, която ни е накарала да се присъединим към тази кампания: желанието да спрем насилието и тормоза във всички училища. „Искаме децата да идват в училище без страх, а това зависи от всички нас.” – бяха заключителните думи на Вили.
С прибирането в класните стаи не приключи всичко в този ден. Заедно с партньорите ни посетихме всички ученици от 1 до 4 клас. Разговаряхме с децата за това какво е агресия, тормоз, насилие, как се реагира в такива ситуации, към кого могат да се обърнат за помощ. Малките ученици слушаха с интерес, а след това ни показаха своите работи, свързани с темата и ни запознаха с посланията, които са написали.
Активност проявиха и учениците от 5а, 5б и 6 клас, които изработиха свои материали за таблото „Училище без насилие”.
Приповдигнатото настроение и емоциите на децата този ден заразиха всички – учители, гости и родители. Остава само да се вслушаме в посланията им: „Днес да бъдем по-добри от вчера”, „Да сме усмихнати и вежливи”, „Да си помагаме един на друг”, „Винаги да се опитваме да се поставим на мястото на другия” … Ако се придържаме в общуването си поне към част от това, което учениците написаха, ще успеем да направим училището по-спокойно и приятно място.
… А това зависи от всички нас!

Нели Кацарска
педагогически съветник

nefertiti на March 02 2013 18:18:20 Отпечатай

На линия

Гости на линия: 7

Регистрирани на линия: 0

Общо регистрирани: 4,397
Най новите членове: Bradleytise

Вход

Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Натиснете тук за нова.

КАЛЕНДАР-СЪБИТИЯ

<< June 2018 >>
Mo Tu We Th Fr Sa Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Анкета за потребителите

КАЧЕСТВЕНО ЛИ Е ОБРАЗОВАНИЕТОТрябва да влезете за да гласувате.

ЧАТ

Трябва да влезате за да пуснете съобщение.

15/08/2014 01:06
Свършва почивката. Smile

30/10/2012 16:39
Grin kak ste u4enicii Grin

16/05/2012 11:20
Sad

07/03/2012 14:07
kak e havata Grin

24/03/2011 13:31
Здравейте

10/03/2011 00:08
ВСИЧКИ, КОИТО ЖЕЛАЯТ ДА ИЗПОЛЗВАТ ЦЯЛОСТНО ФУНКЦИИТЕ НА САЙТА, МОЛЯ ДА СЕ РЕГИСТРИРАТ И ПОСЛЕ ДА СЕ ИДЕНТИФИЦИРАТ С ПОТРЕБИТЕЛСКОТО СИ ИМЕ И ПАРОЛА БЛАГОДАРИМ ВИ Smile

Теми от форума

ПОследни теми
Няма създадени теми
Горещи теми
Няма създадени теми

SKYPE ЗАПИТВАНЕ

My status

За контакти: гр. Хисаря, бул. “Христо Ботев” 43, телефони: 0337 / 62173, 0337 / 62172 e-mail: souhsh@abv.bg
Изработка: ТЕХНОЛОГИКА-КОМЕРС ЕООД copyright © 2002 - 2018
поддръжка и хостинг фирма ТЕХНОЛОГИКА-КОМЕРС ЕООД
Страницата се зареди за 0.02 секунди | 5,189,804 уникални посещения | Е-MAIL